Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • VERON `t Gooi twéé maal in Electron April 2009

  cover-apr-2009

  De aandachtige lezer van de Electron van April 2009 zal het niet ontgaan zijn:
  Deze maand zijn twéé artikelen van onze leden geplaatst nl.

  – “Morsetelegrafie een nostalische uitdaging?” van Jacob, PA3FYE pag. 154-155
  – “Nieuwe huisvesting VERON afdeling `t Gooi” van Hans, PA3FYG pag. 159-161

  Dit is overigens louter toeval, ik ( PA3FYG) hoorde pas later dat Jacob ook een inzending had gedaan.
  Ik kan iedereen aanraden ook eens iets te publiceren, Electron door ons en voor ons!
  Ik hoop dat `Gooi het niet alleen moet hebben van bewoners uit Zeewolde.
  Mijn ervaringen met de redactie zijn uitstekend, in mijn geval is het artikel in minder dan 5 weken na inzending gepubliceerd. Vragen werden snel en duidelijk beantwoord. Kortom ik doe het nog wel eens.

  PS De enige CW verbinding die ik ooit gemaakt heb, was met Jacob.

 • Slimme energiemeters

  Slimme energiemetersVan Anne, PA3FYI ontving ik een verontrustend mailtje over de nieuwe “slimme energiemeters”. Deze meters zouden op afstand worden uitgelezen middels PLC (Power Line Communication). Inmiddels weten we dat PLC mogelijk veel storing zou kunnen veroorzaken op onze frequentie banden. Volgens dit artikel op de site van Agentschap Telecom lijkt het allemaal mee te vallen. De frequenties die gebruikt worden zijn gerelateerd aan de snelheid die nodig is. Hoe hoger de benodigde snelheid, hoe hoger de frequenties waarop PLC op moet werken. Voor het uitlezen van de “slimme energiemeters” is geen hoge snelheid nodig en zal de maximaal werkbare frequentie maximaal 150 KHz zijn.

  Natuurlijk zijn er nog andere reden om te twijfelen aan de zogenaamde “slimme meters”. Zeker niet als je bedenkt dat het mogelijk is om op afstand elektrische apparaten uit te schakelen. Daarvoor is een speciale site opgericht. Hierop is ook een petitie te lezen en te ondertekenen. Anne heeft hem in elk geval al getekend, ondergetekende ook 🙂

  Update: lees ook dit artikel op www.telegraaf.nl. Morgen is de stemming over de nieuwe wet in de Eerste Kamer.

 • Beker afdelingscompetitie VERON

  prijzen-pa3fyg

  Om wat extra aanmoediging te geven bij het opsturen van contestresultaten van de VERON afdelingscompetitie gaat het bestuur een persoonlijke en een wisselbeker ter beschikking stellen.

  Momenteel is het erg spannend:

  Afdelings Resultaat in de VERON Competitie.
  ==============================================

  1. PA3BWK – 25 punten – 32.8 %
  2. PA3FYG – 24 punten – 31.5 %
  3. PC7T – 20 punten – 26.3 %
  4. PA3CJP – 5 punten – 6.5 %
  5. PA3FYE – 1 punt – 1.3 %
  6. PE2ENE – 1 punt – 1.3 %

  Afdeling `t Gooi staat op de 27ste plaats, dat moet hoger kunnen.

 • K4M, Midway Island, oktober 2009

  midway-island
  Voor de echte dx-ers onder ons, de US Fish and Wildlife Service heeft toestemming gegeven voor een DX’pedition naar een zeldzame DX-locatie: Midway Island.

  Dit zal de eerste radio-activiteit op deze locatie in 10 jaar worden! Een team van 19 operators hebben 10 dagen om de hele wereld te werken.

  Dit zal een zeer kostbare operatie worden. Reizen naar Midway is alleen toegestaan met gecharterde vliegtuigen en gezien de omvang van de vliegtuigen zal alleen het team vervoert kunnen worden per vliegtuig. Apparatuur zal enkele maanden vooruit moeten worden verzonden per schip . Dit leidt tot hoge kosten voor het vervoer, de dagelijkse vergoedingen en andere USFWS kosten. Als u zich kan veroorloven om dit te doen, kunt u overwegen een doneren voor deze operatie.

  Midway ligt ongeveer 5200 kilometer vanuit San Francisco. Dat betekent dat het niet veel
  moeilijker werken is dan Hawaï. De operatie is gepland is in oktober, de condities zouden goed moeten zijn op alle banden. Maar met slechts 10 dagen de mogelijkheid om te werken moet je goed zijn voorbereid.

  Teamleden zijn AA4NN, EA1IR, DJ9ZB, KH7U, KI6TVS, KL2A,
  N1DG, N4PN, N4XP, N6GQ, N7CQQ, WB4JTT, W6KK, W6OSP, WA7NB,
  W8CAA, W8GEX, WA8NJR en OK1KT.
  Off site support wordt verzorgd door AA1V, W5DNT en W6XA. Een website is HIER te vinden.

 • Ham Radio op Venus!

  VenusHet is nog geen 1 april, dus dit is echt. De Japan Amateur Radio League (Jarl) en JAMSAT, de Japanse amateur satelliet organisatie, werken met de Japanse University Space Engineering Consortium (UNISEC) aan het lanceren van een amateur radio lading naar Venus als onderdeel van de JAXA Planet-C Venus Orbiter, welke gepland staat voor volgend jaar. Volgens de AMSAT News Service, UNITEC-1 zal een CW baken hebben op ongeveer een bit per seconde.

  Radio amateurs over de hele wereld worden uitgenodigd om te luisteren naar het signaal en te helpen met twee belangrijke wetenschappelijke doelen:

  1) ontwikkeling van technologieën voor het ontvangen en decoderen van zeer zwakke en lage bitrate signalen uit de verre ruimte, en

  2) ontwikkeling van technologieën voor het schatten van de baan van de satelliet en de Doppler-verschuiving van de signalen op basis van de ontvangen RF-signalen. Deze technologieën zijn nodig voor het bijhouden en ontvangen van signalen van satellieten in de diepe ruimte.

  Meer informatie (in het Engels) beschikbaar zal zijn op de UNITEC-1 site.

  Bron: KE9V

 • Gezocht 19-inch rackhouders

  apparaathouderMaarten PE7M is voor de ATV repeater PI6HVS op zoek naar 19-inch rackhouders. Mag niet te veel kosten, liefst gratis. Bel Maarten via 06-22221818 of mail: zendsmurf@gmail.com

  Kijk voor ATV repeater pi6hvs info op pi6hvs.nl

 • Contesten op de NERA

  Zullen we anders zo’n mastje neerzetten bij de NERA voor het contesten?

 • 80m peildoos bouwproject

  zelfbouw80m1

  Op veler verzoek start Maarten PE7M weer een
  80 meter peildoos bouwproject.
  Na het succes van de vorige serie ( 125 stuks !) bleef er grote vraag naar zijn uitstekende peildoos. Inmiddels heeft hij boodschappen gedaan in Rosmalen en kunnen we van start gaan. Kosten gaan 50-60 euro bedragen.
  Het ontwerp is globaal gelijk aan het vorige type, zie
  80 m peildoos.
  Inschrijven in de radiohut of bij Maarten zelf, op tel. 06-22221818, na 17.00 uur.
  Hij wil zo snel mogelijk van start gaan, met als streven om voor de volgende 80m jacht van 7 juni klaar te zijn. De printen gaan we gezamenlijk maken met onze eigen etsmachine. Daarna kunnen we ook knutselavonden op NERA organiseren.

 • Seinsleutelshow op 31 maart

  Brass-pounding, bug, vibroplex, morsemachine, iambic, Horace G. Martin, glazen arm, elbug en keyer zijn woorden waarvan de betekenis op dinsdag 31 maart duidelijk zal worden.
  In het verleden hebben we een paar keer op een dinsdag avond wat seinsleutels en aanverwante artikelen op tafel gelegd. Daar ontspon zich dan een geanimeerd gesprek waarbij de bovenstaande woorden door de lucht vlogen.
  Peter PC7T neemt weer wat seinsleutels, piepers etc mee. We zien dan wel hoe de avond zich ontwikkelt. Het is geen lezing, maar gewoon een babbel aan tafel.
  Heeft u zelf nog een leuke seinsleutel of iets wat met CW te maken heeft, neem dit dan mee.

  key bce-c307key2

 • Verslag meetavond 2009

  Ik denk dat we gerust kunnen zeggen dat de meetavond dit jaar een doorslaand succes is geworden! Maarten PE7M en Patrick PE1DNE hadden beide een grote verzameling zeer fraaie meetapparatuur bij zich. Dit werd allemaal opgesteld in de werkruimte van ons nieuwe onderkomen in de NERA.
  Er was veel publiek wat kwam kijken naar het meetgeweld van Maarten en Patrick. Leuk dat we ook een aantal niet frequente bezoekers hadden + amateurs van buiten de afdeling.
  Allerhande apparatuur ging onder de handen van Maarten en Patrick door, diverse sets, ATV-zenders, portofoontjes, etc. etc. De eigenaren kregen diverse adviezen over aan te passen onderdelen om problemen op te lossen.

  We willen Maarten en Patrick bedanken voor deze prachtige avond, maar natuurlijk ook alle mensen die vol belangstelling zijn komen kijken!

  Meetopstelling MaartenMeetopstelling PatrickGrote belangstelling voor de meetavond 2009

  Klik afbeelding voor originele formaat, voor meer afbeeldingen van de meetavond, zie de gallery onder [Foto’s].