Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Energie uit trillend wegdek

  Samen met ingenieursbureau Tauw gaat de Universiteit Twente een innovatieve proef uitvoeren waarin weggebruikers op een duurzame manier energie opwekken. De proef vindt plaats op de N34 in Overijssel, die de komende jaren wordt verbeterd. Het project ‘Trillingen, bruisende bron van energie’ heeft een geldprijs gewonnen uit het Innovatieprogramma Mooi Nederland.

  Voorbijrazend verkeer veroorzaakt trillingen, vooral als het over naden in de weg of voegovergangen rijdt. Door een piëzo-elektrisch materiaal onder het wegdek aan te brengen, zijn die trillingen om te zetten in elektrische energie. Hiermee kunnen bijvoorbeeld lichtmasten of verkeersinformatieborden van stroom worden voorzien.

  In het project werkt de groep Structural Dynamics and Acoustics van prof. André de Boer samen met ingenieursbureau Tauw in Deventer. Na een haalbaarheidsstudie wordt nu een proefopstelling gebouwd om te kijken naar de werking in de praktijk en het rendement. De groep van De Boer maakt deel uit van het onderzoeksinstituut IMPACT van de UT.

  De komende jaren gaat de provincie Overijssel de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid op de N34, vanaf de aansluiting op de N36 (‘Witte Paal’) via Hardenberg tot de grens met Drenthe, aanpakken. De weg wordt verbreed, er komen meer ongelijkvloerse kruisingen en de maximumsnelheid wordt verhoogd tot 100 km/h. Tegelijk met deze werkzaamheden wordt ook de proef met de energieopwekking gestart.

  Meer info: http://www.utwente.nl/nieuws/energie-uit-trillend-wegdek

  Bron: Elektor

 • Lichtgolven lopen achteruit in nieuw metamateriaal

  Onderzoekers van het FOM-instituut AMOLF hebben een nieuw soort materiaal ontworpen dat voor zichtbaar licht in alle richtingen een negatieve brekingsindex heeft. Dit betekent dat lichtgolven in dit materiaal achteruitlopen. De meeste van de tot nu toe gemaakte metamaterialen zijn alleen geschikt voor elektromagnetische straling met lange golflengtes, zoals radiogolven en microgolven. Bovendien treedt de negatieve brekingsindex bij deze materialen alleen op als de straling er vanuit één bepaalde richting op valt. Het nieuwe metamateriaal heeft deze nadelen niet. Volgens de Engelse natuurkundige John Pendry kunnen met metamaterialen met een negatieve brekingsindex perfecte lenzen worden gemaakt, die zelfs details van een object kunnen afbeelden die kleiner zijn dan de golflengte.

  Het nieuwe materiaal bestaat uit een ‘sandwich’ van ultradunne (enkele tientallen nanometers) laagjes zilver afgewisseld met een transparant materiaal, en heeft hierdoor een verrassend eenvoudige structuur. Lichtgolven kunnen zich door de laagjes voortplanten, maar ook van laag naar laag overspringen. Hierdoor kan licht zich in alle drie dimensies door het materiaal bewegen. Door de laagjes de juiste diktes te geven wordt een negatieve brekingsindex verkregen die in alle richtingen even groot is.

  Meer info: http://www.fom.nl/live/nieuws/artikel.pag?objectnumber=131352

  Bron: Elektor

 • Moleculen vormen nano-rotoren

  Wetenschappers van de Technische Universiteit van München (TUM) zijn er in geslaagd om staafvormige moleculen rotoren te laten vormen, die met behulp van thermische energie in beweging kunnen worden gebracht. Met deze minuscule mechanische systemen kan onderzoek worden gedaan naar de krachten die moleculen op het oppervlak van een materiaal of in een besloten ruimte ondervinden. Met behulp van dit soort dynamische nanosystemen hoopt men in de toekomst nanomachines te kunnen realiseren die zichzelf samenstellen.

  De onderzoekers lieten kobalt-atomen met het staafvormige molecuul sexiphenyl-dicarbonitril op een zilveren oppervlak met elkaar reageren. Hierbij ontstond een zeer stabiel honingraatvormig netwerk met een dikte van slechts één atoom. Toen de onderzoekers meer staafvormige moleculen toevoegden gingen deze zich steeds met drie tegelijk verdelen over de cellen van het honingraatvormige netwerk. Met behulp van een rastertunnelmicroscoop werd vastgesteld dat de drietallen een stabiele energiezuinige toestand innamen waardoor ze bij elkaar bleven, ook als het geheel door thermische energie in beweging werd gezet.

  De resultaten van het onderzoek werden op 22 november 2010 gepubliceerd in de online-editie van de Proceedings of the National Academy of Sciences (USA).

  Meer info: http://portal.mytum.de/pressestelle/pressemitteilungen/news_article.2010-11-23.0012596660

  Bron: Elektor

 • Klokgenerator-IC vervangt 8 PLL’s

  Silicon Laboratories Inc. introduceert een nieuwe, zeer flexibele CMOS-klokgenerator met acht uitgangen die ieder een willekeurig te kiezen frequentie tussen 8 kHz en 125 MHz kunnen leveren. De in-circuit programmeerbare frequenties worden exact (met 0 ppm afwijking) gegenereerd. Volgens de fabrikant heeft de nieuwe klokgenerator 70 % minder jitter dan vergelijkbare producten, en verbruikt deze 30 % minder energie. Als toepassingsgebieden worden onder andere computersystemen, communicatiesystemen en consumentenelektronica genoemd.

  De Si5350/51 bevat een ingebouwde spanningsgestuurde kristaloscillator en acht frequentiesynthesizers. Het IC kan tegelijkertijd vrijlopende op een kristal gebaseerde kloksignalen leveren en kloksignalen die door een referentieklok of analoge regelspanning worden bestuurd. Hierdoor kunnen alle kloksignalen in een systeem (audio, video, interface en SoC) door één chip worden geleverd. Een speciale schakeling zorgt ervoor dat op maximaal zes van de acht uitgangen zonder stoorsignalen naar een andere frequentie kan worden omgeschakeld. Bij toepassingen die aan bepaalde RFI-eisen moeten voldoen kan op de klokuitgangen spread-spectrum-variatie worden ingeschakeld.

  Het nieuwe klokgenerator-IC van Silicon Labs is leverbaar in de behuizingen 20-QFN, 24-QSOP of 10-MSOP.

  Meer info: http://news.silabs.com/article_display.cfm?article_id=4708

  Bron: Elektor

 • Silent Key : Ben Deiman PA0BMC

  Wij laten u weten dat onze radiovriend Ben PA0BMC uit Hilversum op woensdagochtend 17 november na een kortstondige ziekte is overleden.

  Ben is 78 jaar geworden Velen zullen hem kennen als een zeer actieve amateur uit het Gooi, hij was onder andere betrokken bij de organisatie van de Jutberg, de ballonvossenjacht, packetradio en de repeater PI3PYR. Ook was hij de bedenker van het naar hem genoemde “BMC-kampeer weekeinde”, dat al jaren in het eerste weekeinde van september plaats vindt. Begin september was hij nog aanwezig op het weekeinde in Gasselte.

  Belangstellenden kunnen op dinsdag 23 november om 10.15 uur afscheid van hem nemen in de Emmauskerk in Hilversum. Daarna volgt er om 11.00 uur een kerkdienst. Zijn crematie vindt plaats om 13.00 uur in “Den en Rust” in Bilthoven. Zie rouwadvertentie

  Wij wensen zijn XYL Hennie en zijn naaste familie veel sterkte met dit verlies.

  Namens het Veron bestuur afdeling `t Gooi, Jan PA0MW.

 • Gouden speld voor Hans Coelers, PA0AAJ

  Vrijdagmiddag, 19 november 2010, werd Hans Coelers, PA0AAJ, in de Radiokamer van PI9ADL ( Aviodrome) in Lelystad ‘overvallen’ door een delegatie van Veron officials, Aviodrome medewerkers, crewleden van PI9ADL, familie en radiovrienden. Hans, die bij het zien van de bezoekers van de ene verbazing in de andere viel, had vanwege een perfect uitgevoerde radiostilte geen enkel idee wat hem te wachten stond.
  Totdat Guido van den Berg, PA0GMM, als lid van het hoofdbestuur van de VERON het woord nam en de wapenfeiten opnoemde:

  Hans is de oprichter en drijvende kracht van TWEE museum amateur radio stations:
  2003: PI9MLM in Soesterberg en
  2004: PI9ADL in Lelystad.
  Beide stations zijn uitgerust met nostalgische radio zendapparatuur zoals die in gebruik waren in luchtvaart in de jaren dat Morse telegrafie in gebruik was.

  Beide stations zijn tot in detail gereconstrueerd op basis van de radio installatie van:
  ==== PI9MLM op basis van de B-25 Mitchell WO-II bommenwerper .
  ==== PI9ADL op basis van Dakota en Constellation, zoals die in gebruik waren bij de KLM.
  Veel tijd, geld en energie is door Hans in beide stations gestoken; geruime tijd was hij zelfs afwisselend operator op beide stations.

  Aangezien beide stations voor publiek toegankelijk zijn gaat er een enorme promotionele waarde uit van deze zendstations :
  1. Jonge kinderen komen voor het eerst in aanraking met Morse telegrafie en komen zodoende ook in aanraking met zendamateurisme
  2. Oudere kinderen krijgen tekst en uitleg over de hobby en krijgen daardoor interesse
  3. ‘Slapende’ zendamateurs komen vaak tot de slotsom dat de hobby maar weer eens opgepakt moet worden, een exemplaar van Electron helpt ze in de goede richting
  4. Oude zendapparatuur (technisch erfgoed !!) wordt behouden voor de toekomst en is wordt in operationele staat gehouden
  5. De oude verhalen, belevenissen, reizen en avonturen van de KLM telegrafisten worden verzameld en blijven behouden.

  Bovenstaande gegevens waren voldoende reden om Hans Coelers, PA0AAJ, de Gouden speld van de VERON toe te kennen.
  Vervolgens werd door O.M. Guido de speld officieel opgespeld.

  Hans, van harte!

  Verslag van Jacob PA3FYE, ook vrijwilliger in het Aviodrome.

  Hartelijk dank aan Jacob, het VERON HB, het Aviodrome en alle andere personen die deze mooie dag voor Hans en de genodigden mogelijk hebben gemaakt.

  Namens het A15-bestuur, Hans PA3FYG

 • Verkoping – 23 november


  Dinsdag 23 november

  Het is weer bijna zover!!

  De traditionele succesvolle verkoping.

  Zoals gewoonlijk weer met Maarten PE7M als veilingmeester met assistentie van Erik PA3EGX.
  Zoals gebruikelijk is 10% van de opbrengst voor de vereniging.
  Deze keer doen wij weer een extra oproep om de opbrengst naar de vereniging te laten gaan. Om de shack verder in te richten hebben wij nog een aardig bedrag nodig!! Het clubhuis is groot genoeg, dus laad de auto maar vol.
  Tevens zet Peter PC7T in de gang een verkooptafel neer van het “shackfonds”, deze artikelen hebben een vaste prijs, de opbrengst volledig voor de vereniging !
  Graag tot dan.

 • 80 meter vossenjacht in Amersfoort 14 nov.

  Hierbij een bericht van de afdeling Amersfoort dat ik zojuist ontving.

  ZONDAG: 14-NOV-2010 RADIO VOSSENJACHT

  De start voor deze jacht zal zijn op parkeerplaats “De Troed” aan de TREEKERWEG ingang Arnhemseweg N226.

  Kaartcoördinaten 52° 7.139’ N en 5° 23.791’ O

  Voor de start moet de naam, call of nl-nummer op de startkaart worden gezet. Aanmelden/inschrijven vanaf 13:00 uur start 13:30 uur, maximale looptijd/zoektijd 2,0 uur. Het te lopen traject is gering en goed begaanbaar. Ook is het een jacht geschikt voor beginnende vossenjagers. Mensen die wel een ontvanger hebben, en deze eens willen proberen, helpen wij graag. Het is belangrijk om liniaal en kompas mee te brengen.

  Na de start is om 14.00 uur een thuisbaken met de roepnaam PI4AMF in morse actief, zodat het terug vinden van start en finish voor de verdwaalden eenvoudig is de weg terug te vinden. De frequentie van thuisvos is 3.6870 MHz.

  Lopen mag alleen over paden en wegen.

  Belangrijk om mee te nemen: een werkend 80-meterband ontvanger met goede batterij, liniaal en kompas. Enkele ontvangers zijn beschikbaar voor die er geen ontvanger heeft.

  Tot ziens bij de radio-vossenjacht op zondag 14-november-2010.

  73 Rob PA0KEL, Henny en Rient PA3GXP