Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Zondag 15 nov 2015 – 2m Spoetnikjacht Amersfoort

  vos

  Datum: zondag 15 nov 2015
  Aanmelden: 12:30u
  Start: 13:00u
  Duur: 120 min

  Niet vergeten

  Voor een vossenjacht is het belangrijk een werkende peilontvanger met goede batterij, liniaal en kompas mee brengen. Enkele ontvangers zijn ook beschikbaar voor degene die zelf geen ontvanger heeft.

  Amersfoortse vossenjachten

  Wie het vooral leuk vindt om van de frisse lucht te genieten, is in Amersfoort aan het juiste adres. De jachten worden gehouden op het Landgoed Den Treek-Henschoten. Het terrein is vrijwel vlak en het traject gaat altijd over bestaande paden. Lopen mag uitsluitend over paden en wegen. De Amersfoortse vossenjachten zijn bijzonder geschikt voor beginnende jagers, terwijl ervaren jagers zich kunnen laten verrassen. Ons doel is om eenvoudige vossenjachten te organiseren, waarbij het niet zozeer aankomt op snelheid, maar eerder op peilvaardigheid.

  Amersfoort_Vossenjacht_Locatie

  Wij annuleren de vossenjacht bij:

  • windsterkte ≥ 9 Beaufort
  • hevige regen en sneeuw
  • ijzel en ijzel voorspelling
  • een weeralarm

  Alleen lopen over de paden

  – Alleen over de wandelpaden lopen.
  – Er mag maximaal 5 meter van het pad het bos in gelopen worden.
  – Bij overtreding geldt helaas een boete van € 97.

  73”
  Henny, Rient, Rob en Maurice

  PA3GXP, PA0KEL en PA3HHT

 • Donderdag 12 november 60 meter ombouwavond

  SSH-60-meter

  Nu de 60 meterband (5350 tot 5450 kHz) in Nederland is vrijgegeven
  wil je natuurlijk zo snel mogelijk kunnen werken op deze nieuwe amateurband.

  Radio Club ‘t Gooi organiseert daarom op donderdagavond 12 november een 60 meter ombouwavond.

  Heb je een moderne transceiver die het wel kan, maar is geblokkeerd voor de 60 meterband d.m.v. een diodematrix of 0 Ohm weerstandjes en je durft zelf niet te sleutelen aan je setje, dan kunnen we op de club de nodige modificaties aanbrengen.

  In onze Laboratorium Suite beschikken we over een ‘SMD Rework station’ en de nodige soldeerboutjes.

  Je moet wel zelf de nodige ombouwgegevens van je transceiver meenemen en denk goed na wanneer je setje nog in de garantie zit, want deze zou kunnen vervallen na deze modificatie.

 • 5 MHz, 60 m band, open voor zendamateurs met F-registratie

  60m-band-5350-kHz

  Toegang vanaf middernacht
  De wijziging treedt in werking de dag na publicatie in de Staatscourant, dus om middernacht lokale tijd (3 november 00:00:01 uur). Het is niet noodzakelijk dat de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015’ aangepast en gepubliceerd wordt, zo laat woordvoerster Mirjam Suurmeijer van Agentschap Telecom bij navraag van Hamnieuws.nl weten. Zij geeft aan dat de regels van kracht zijn na publicatie in de Staatscourant..

  LET OP!!!

  Het is nog NIET toegestaan om op 60 m uit te komen, liet AT zojuist aan de VERON weten:

  De houder van een F-registratie mag straks gebruik maken van deze band op secundaire basis. Dit is echter nu nog niet toegestaan. Dat mag pas als de frequentieband ook in de Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015 (de Regeling) is opgenomen. Die wijziging is voorbereid en zal binnenkort ingaan. AT kan op dit moment nog niet zeggen wanneer precies. AT hoopt daar vandaag of morgen duidelijkheid over te kunnen geven.

  De tekst van het NFP kan wat verwarring wekken. De meldingsplicht zoals deze in het NFP vermeld staat wil zeggen dat de radiozendamateur een registratie moet hebben.

  Zendamateurs hoeven zelf dus niets te doen. Ze hoeven geen vergunning aan te vragen of een melding te doen. Ze zullen wel moeten wachten met het zenden in deze band tot de Regeling aangepast is.

  Vanaf heden hebben zendamateurs met een F-registratie ook toegang tot de felbegeerde 60 m band. Dat valt op te maken uit de Staatscourant.

  VERON heeft lang gestreden voor toegang tot 5 MHz. Die strijd, die ook internationaal wordt gevoerd, wierp zijn vruchten af. Kort na de zomer meldde Agentschap Telecom al aan de voorzitter van onze Werkgroep Overleg Overheid, dat toegang tot 5 MHz in de maak was

  5350 kHz – 5450 kHZ

  Daarmee loopt Nederland al vooruit op ander Europese landen. Die moeten mogelijk nog wachten op een besluit wat op WRC genomen wordt. Die vindt in november plaats in Genève. Naast de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn nu ook Nederlandse amateurs actief op 60 m. Nederlandse amateurs hebben een secundaire status tussen 5350 kHz en 5450 kHz. Daar mogen ze met een maximaal vermogen van 100 watt PEP zenden.

  Bijzondere eigenschappen

  De eigenschappen van deze band, waarvan de exacte golflengte 56 m is, maakt de band interessant voor radioamateurs. Zo is er dag en nacht propagatie op de 5 MHz band, in tegenstelling tot 80 m en 40 m. Op de 40 m band komt het vaak voor dat de MUF (Maximum Usable Frequency) na zonsondergang onder 7 MHz ligt, waardoor er geen verbindingen meer mogelijk zijn. Anderzijds zorgt absorptie in de D-laag ervoor dat de 80 m band overdag nauwelijks bruikbaar is voor langere afstanden.

  Korte en middellange afstanden

  Op de  60 meter band zijn de mogelijkheden voor NVIS propagatie uitstekend. Daardoor is de band overdag niet alleen goed bruikbaar voor middellange afstanden, maar ook voor korte afstanden, zoals binnen Nederland. Zelfs in tijden van weinig zonnevlekken is NVIS nog steeds mogelijk op de 60 meterband.