Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
  • In december vervallen een aantal clubavonden

    deur

    In de maand december vervallen een aantal clubavonden i.v.m. de feestdagen:

    Dinsdag 3 december        – lezing De MURPHY B40 en zijn geschiedenis
    Donderdag 5 december   – Zelfbouwavond vervalt
    Dinsdag 10 december      – Jaarlijkse verkoping
    Dinsdag 24 december      – Clubavond vervalt
    Donderdag 26 december – Zelfbouwavond vervalt
    Dinsdag 31 december      – Clubavond vervalt
    Donderdag 2 januari        – Zelfbouwavond
    Dinsdag 7 januari             – Nieuwjaarsborrel

    Hierna zijn we weer gewoon iedere dinsdag- en donderdag-avond volgens de Agenda open.

  • Lezing 3 december – De MURPHY B40 en zijn geschiedenis

    B40D NORBERT-2

    Dinsdagavond 3 december komt Gerard Staal – PA2PGU vertellen over
    Frank Murphy en zijn creatie.
    Gerard neemt ook 1 van zijn B40’s mee ter demonstratie (hij heeft er n.l.
    veel meer).

    GARAGE OPSLAG 02-04-2013 HoogeveenB40-B41-FAZ-FET  PESSE  18-05-2013

     

    PC030002PC030004PC030005PC030006PC030007Gezellig napraten

  • 10 december – Jaarlijkse verkoping

    auctioneer 

    Dinsdagavond 10 december houdt de VERON afd ‘t Gooi weer de jaarlijkse verkoping.
    De verkoping begint om 20.30 uur (half negen), spullen kunnen worden ingebracht tot een half uur voor de verkoping.
    Van de verkochte goederen is 10% voor de clubkas, bij goederen die aan de club geschonken worden is 100% voor de clubkas.

    Dit is weer een mooie gelegenheid om de shack / zolder / schuur op te ruimen en een ander blij te maken met uw overbodige spullen.

    Onze verkoping is dinsdagavond op de volgende locatie:

    Voormalig Lucentgebouw te Hilversum.

    Adres : Hoek Jan v.d.Heydenstraat/ Larense weg, in Hilversum. Ingang tegenover winkelcentrum Seinhorst.
    Het huisnummer 36-38 .
    Je gaat het hek door en direct rechts af. De auto kun je daar parkeren.
    Loop door tot je bij de hellingbaan naar beneden komt.
    Loop deze helling af en eenmaal binnen ga je rechts af, door een paar grote blauwe deuren.
    Na deze deuren links af, aan het einde van de gang de deur links.
    Je kan eenmaal binnen ook de bordjes met het VERON logo en pijl volgen.2013-12-10 17.07.482013-12-10 20.04.522013-12-10 20.04.57

    2013-12-10 22.19.42PC110074PC100069PC100068

  • PI4RCG sponsort Lithouwse novice zendamateur LY5AT, door PA3FYM

    TS-820 Linas

    Eind 2012 kreeg ik via een kennis die wist ‘dat ik wat met zenders deed’ de vraag of ik een jongen in Litouwen een beetje op weg kon helpen met het bouwen van een zender.

    Het bleek te gaan om Linas, toen 16 jaar oud. Linas luisterde regelmatig naar de korte golf en had ook de Websdr in Twente ontdekt. Zijn doel: het maken van een (illegale!) kortegolfzender zodat hij zichzelf vanuit Litouwen kon terughoren of -zien op de Websdr in Twente.

    De meesten die mij kennen, weten dat ik dit soort initiatieven en wilsvorming een warm hart toedraag, even afgezien van het illegale karakter ervan.
    Let wel, dit is jeugd geinteresseerd in radiotechniek die de soldeerbout willen hanteren.
    Die jeugd moeten ook wij, als gelicenseerde zendamateurs, koesteren!

    Na wat heen en weer gemail, belandden we op een chatkanaal en zo kon de bouw beginnen.
    Linas had zijn zinnen gezet op een IRF510-ontwerp aangestuurd met een 74LS04 kristaloscillator.

    Handig als hij op andere vlakken was (o.a. modelvliegtuigjes met draadloze camera’s erin op 2.4 GHz), zo onbekend was Linas met het solderen van HF-schakelingen. Om de zaak wat te bespoedigen, heb ik zelf een dergelijke zender voor de 40m amateurband in elkaar gezet (‘dead bug’ methode) en er foto’s en filmpjes van gemaakt om Linas zo te laten zien hoe een dergelijk apparaat er uitziet.

    Binnen een mum van tijd had hij iets soortgelijks in elkaar geflanst, alleen kwam er geen zendvermogen uit. Een periode van uitleggen wat spoelen, condensators, filters, ringkernen, aanpassingen, SWR-meters, etc. waren, volgde.
    Het bleek dat Linas uiterst snel (soms te snel) en kien was. Het lukte hem
    uiteindelijk om ca. 5 Watt uitgangsvermogen te krijgen op een dummyload, dat ik hem ook had uitgelegd hoe die te maken.

    Hieronder links mijn brouwsel voor 40m en rechts Linas’ poging (met commentaar/verbeteringen van mij):

    linas3 linas4

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    De tweede horde moest genomen worden: een antenne. Na een avond typen wat golflengte was, hoe een dipool in elkaar stak en hoe deze te monteren in de tuin bij zijn ouderlijk huis was het grote moment daar. Linas was in staat zijn 5W- signaal op de Websdr in Twente waar te nemen op een frequentie die er even niet toe doet.

    linas7Inverted V-suggestie voor Linas’ eerste kortegolfpoging (zichzelf terughoren op de Websdr in Twente).

    Toen ikzelf op 40m met mijn brouwsel in AM uitkwam, wilde Linas een QSO maken. Echter, ik gaf hem aan dat dit helaas geen onderdeel van het spel was omdat hij buiten de amateurbanden uitzond.

    Of het een teleurstelling aan zijn zijde was, weet ik niet, maar die avond bleef het stil om vervolgens de volgende dag aan mij te vragen of ik hem wilde helpen met een DSB-40m QRP-tranceivertje van VK3YE (Beach 40). Hij had dit zelf uitgezocht en meende voldoende onderdelen te kunnen ritselen om het ding aan de praat te krijgen.

    Ook nu weer even afgezien van het mogelijk illegale karakter, dit is een jongen van 16 die zelf (met hulp) een zendontvanger in elkaar wil solderen. Ik mag dat wel!

    Linas had zelf al gegoogled omtrent het wat en hoe van dubbelzijband en had al snel de local oscillator met zelfbouw mixer in elkaar gesoldeerd en gewikkeld. Als VFO gebruikte hij keramische resonators die redelijk te verstemmen zijn, zeker wanneer er twee parallel worden geschakeld.

    De eerste DSB mixer van Linas. Hij werkte bijna de eerste keer, zie onder.

    linas10Linas’ eerste DSB mixer (Beach40)

    Het kostte hem enige moeite om vervolgens het DSB-signaal te versterken tot acceptabele output en ook het ontvangerdeel van de QRP-transceiver kreeg hij aan de praat. Toen kwam de aap uit de mouw: hij durfde geen verbinding te maken. Het was te spannend want hij zou ‘overal’ gehoord kunnen worden.

    Het bleef een tijdje stil maar na enkele weken deelde Linas mij mee een Baofeng UV-5R gekocht te hebben. Dit was voor hem de eerste keer dat hij op VHF en UHF kon luisteren. Toen ik hem wees op een 2m repeater redelijk dicht (ca. 20 km) bij hem in de buurt en hem had uitgelegd wat ‘shift’ was, probeerde hij de repeater open te krijgen. Hij ontdekte dat dit slechts vanaf bepaalde plekken thuis kon.
    Er was nog een ander probleem: Linas wist niet wat hij over de repeater moest zeggen, want als hij wat zei, kwam er niets terug, terwijl hij soms wel QSO’s hoorde.

    Zijn vermoeden was dat zijn signaal te zwak moest zijn, dus werd er een avond uitleg gewijd aan het maken van een 2m yagi. Zoals ik al aangaf, Linas is een ritselaar en binnen mum van tijd had hij bij een lokale ijzerboer aluminium pijp voor nagenoeg niets afgetroggeld. Het plan was een 5-element yagi te maken op basis van een ontwerp dat hij zelf, na wat aanwijzingen mijnerzijds, op internet had gevonden. Als boom gebruikte hij plastic waterpijp want aluminium was te duur.

    Op een gegeven moment hoorde Linas bij toeval een sterk station (ca. 35 km verderop) in een 70cm FM-contest. Hij vertelde mij het station aangeroepen te hebben maar met zijn mond vol tanden te hebben gestaan toen het tegenstation hem om zijn roepletters vroeg. Linas gaf aan maar met LY5AT te zijn teruggekomen en het tegenstation meldde dat hij dat kon waarderen maar al doorhad dat de verbinding wel eens niet geldig zou kunnen zijn.

    Met zijn prille contestervaring had Linas al snel door dat een richtantenne ook moet kunnen draaien.
    Nadat hij zijn 5-elements voor 2m op het dak had gezet, volgde het maken van een rotor van een ruitenwissermotor, zie foto.

    Linas LY5ATLinas op het dak van zijn ouderlijk huis met zelfbouw yagi en rotor.

    Na dit experiment bleef het geruime tijd stil. Het bleek dat hij met een uitwisselingsprogramma van school een tijdje bij een Duits gastgezin had verbleven.

    Begin mei vernam ik een teken van leven met de mededeling: “Ik heb mijn novice licentie gehaald en mijn call is LY5AT”. Hij vertelde dat hij, tot verbazing van de Lithouwse PTT-examinator, als eerste klaar was met zijn examen.

    Ondertussen had hij met zijn Baofeng via de 2m-repeater contact gelegd met wat lokale zendamateurs en hiermee kwam hij in contact met het tegenstation van de (illegale) 70cm contestverbinding.
    Deze amateur doneerde hem een oude VHF-taximobilofoon die Linas repareerde en waarmee hij
    (contest)verbindingen maakte of op de aldaar lokale huisfrequentie QRV was.

    In juni vroeg Linas mijn mening omtrent een oude Russische kortegolfzendontvanger van het leger.
    Hij zei dat hij een dergelijk apparaat aangeboden had gekregen voor 350 Euro en was voornemens hiervoor te gaan sparen.

    Toen koppelde ik twee zaken aan elkaar. Het is niet ongebruikelijk dat PI4RCG uit nalatenschappen apparatuur gedoneerd krijgt. In de onderhavige periode was er een Kenwood TS-820S gedoneerd die gerepareerd moest worden. Ik heb het PI4RCG-bestuur bereid gevonden dit apparaat aan Linas te doneren. Na reparatie is het apparaat naar Litouwen verscheept door een koerier en daar goed aangekomen. Naast de TS-820S, ontving Linas een tafelmicrofoon en twee reserve eindbuizen.

    De novicemachtiging in Litouwen staat alleen 80m, 15m en 10m toe op HF. Al snel had Linas een dipool voor 15m in elkaar geflanst en kon de wereldwijde DX-pret beginnen. Vanzelfsprekend heb ik ook met LY5AT een verbinding gemaakt. Ook is er een 80m dipool voorhanden.

    Of het mijn verhalen zijn geweest inzake contesten, weet ik niet, maar Linas beleeft erg veel plezier in het maken van DX-verbindingen en het werken van zoveel mogelijk DXCC.
    Laatst heeft Linas een deltaloop voor 15m gemaakt en concludeerde: “Either my dipole antenna was not working well, or this deltaloop is simply amazing!”.
    Toen ik hem medio oktober wees op HK1NA (Colombia) hoefde Linas maar een keer te roepen om door de pile up te komen. Hier het geluidsfragment zoals ik HK1NA thuis ontving (Litouwen zat in de 15m skip zone op dat tijdstip).

    Inmiddels heeft Linas al heel wat landen bij elkaar gewerkt, doet aan PSK31, heeft N1MM (met voice) geinterfaced op de TS-820S en al diverse kleine modificaties aan zijn set verricht. Hij is er achter gekomen dat er met morse (CW) nog meer DXCC te werken is.

    Mijn gevoel zegt dat we de komende tijd veel van Linas LY5AT kunnen horen, want als hij de smaak eenmaal te pakken heeft …

    Ik vond het erg leuk om een jonge zendamateur op afstand te helpen. Het geeft voor mij aan dat onze hobby niet dood is, maar dat we met enige coulance jonge geinteresseerden in radio kunnen verleiden tot het halen van een machtiging en zeker wanneer er een uitdaging aanwezig is.

    Ik dank, uiteraard ook namens Linas, PI4RCG voor het vertrouwen, de donatie en het transport van de TS-820S, tafelmicrofoon en reservebuizen naar Litouwen.
    Zie ook http://qrz.com/ly5at

    Remco den Besten, PA3FYM

  • Mededeling Service Bureau VERON

    veronlogo100
    Het VERON Service bureau heeft een aantal nieuwe uitgaven welke zeer interessant zijn voor de cursisten van de N- en F-opleiding binnen de afdeling.

     


    Examenopgaven van F examens

    voorplaat examenopgaven 8Het heeft even geduurd maar er is een nieuw boekwerk met examenvragen voor de F zendvergunning.
    Dit boekwerk is tot stand gekomen door alle 20 examens vanaf 3 december 2008 tot en met 22 mei 2013 te bundelen met de bijbehorende antwoorden. In totaal gaat het om 1000 examenvragen. Het boekwerk is mede tot stand gekomen door de welwillende medewerking van de Stichting Radio Examens. Het boek heeft dezelfde grootte in stand gehouden als de examenopgaven zodat er voldoende ruimte is om zelf aantekeningen/uitwerkingen bij de vragen te maken.
    De kosten bedragen voor leden €12,50 en voor niet leden €15,00.
    Het boek is verkrijgbaar bij het Service Bureau onder artikelnummer 841

     

    Examenopgaven van N examens

    N examenNa het boek Examenopgaven van F examens kon het boek Examenopgaven van N examens niet uitblijven. Dit zeer omvangrijke boekwerk bevat alle N examens van eind december 2008 tot medio 2013 met de bijbehorende antwoorden. Er zijn ca 1200 examenopgaven opgenomen.
    Ook dit boek heeft dezelfde grootte als de examenopgaven zodat er voldoende ruimte is om zelf aantekeningen/uitwerkingen bij de vragen te maken.
    Het boekwerk is mede tot stand gekomen door de welwillende medewerking van de Stichting Radio Examens.
    De kosten bedragen voor leden €13,50 en voor niet leden €17,50.
    Het boek is verkrijgbaar bij het Service Bureau onder artikelnummer 842.

     

    Praktijkboek
    Werkboek voor cursisten

    praktijkboek184Tijdens de 71e Verenigingsraad van de VERON in 2010 werd een voorstel aangenomen om te komen tot het opstellen van een praktijkboek zodat ook zij die minder technische ervaring hebben met de opgedane kennis zelf aan de slag kunnen maar dat ook bruikbaar is als werkboek bij de bestaande theorieboeken van de N- en F-cursus.

    Tijdens de Dag voor de Radio-amateur op 2 november 2013 werd het boek gepresenteerd.

    Het fraai uitgevoerde boek in ringband bevat 210 pagina’s met vele kleurafbeeldingen. Het boek kwam tot stand onder eindredactie en opmaak van Rob Soulier, PA3AXI.
    Aan dit boek werkten voorts mee PA0EVO, PA0HMW, PA0JPG, PA0WRT en PA0MLH. Fotografie werd o.m. verzorgd door PA3GAA. Suggesties werden ontvangen van PA0XAB en PA3AGF.

    Door het toepassen van een ringband is het boek gemakkelijk open te slaan bij gebruik op de werktafel. De vele tekeningen en foto’s geven een goed beeld hoe e.e.a. na te bouwen en hoe gebruik te maken van diverse gereedschappen.
    Het boek bevat een drietal hoofdstukken t.w. een hoofdstuk met 50 proeven, een hoofdstuk over mechanische bewerkingen en een hoofdstuk Bouwproject FET-dipper.
    Deze FET dipper kan niet alleen resonatiefrequenties meten van 1,5MHz tot 84MHz maar daarnaast kun je met deze dipper ook nog velerlei andere projecten maken. Denk daarbij aan een laagfrequent en hoogfrequent meetsonde, een milliwattmeter tot maximaal 0,5 W over 50 Ohm, een kristallentester, een veldsterktemeter voor golflengtes van 2 meter tot 23 cm, een hoogfrequent stroomtang, een actieve VSWR-meter, een VXO optimalisator en niet te vergeten een direct conversie SSB ontvanger voor de 20, 40 en 80 meterbanden.

    Kortom een boek dat zeker voor de beginnende amateur van groot praktisch nut is.

    De kosten bedragen voor leden €22,50 en voor niet leden €27,50.
    Het boek is verkrijgbaar bij het Service Bureau onder artikelnummer 843.

    Kees Murre, PA2CHM,
    secretaris Stichting Service Bureau VERON

    Postadres: Postbus 1166, 6801 BD Arnhem

    Ons kantoor: Driepoortenweg 35, 6827 BP Arnhem
    (geopend maandag t/m vrijdag, van 8.00 uur tot 12.00 uur)

    Telefoon: (026) 442 67 60 – alleen tijdens kantooruren
    Fax: (026) 368 58 99
    E-mail: veronsb @ veron.nl

  • Zondag 10 november: vossenjacht regio Amersfoort

     

    vos

     

    VOSSENJACHT NIEUWS

    ZONDAG: 10 november 2013 RADIO VOSSENJACHT
    spoetnik op de 2-meterband.

    Ook niet leden, maar radio geïnteresseerden zijn natuurlijk van harte welkom.
    De start voor deze jacht zal zijn op een parkeerplaats aan de Treekerweg.
    Let op alleen te bereiken via N227

    Route beschrijving:
    Via A28: Neem afslag 5, richting Doorn is de N227, (Doornseweg) op kruispunt bij ¹) Pannenkoekenhuis Bergzicht, hier tegenover de weg in rijden en na ca. 40 meter links af Parkeerplaats. Is 1e P-plaats, dit i.v.m. beschikbaarheid van plaatsen voor auto’s.

    Kaartcoördinaten 52° 5’35.47″N en 5°21’45.13″O.

    Via A12 vanuit Utrecht afslag 21 Maarn, richting Amersfoort is de N227 na 2.8Km ¹) rechtsaf.

    Via A12 vanuit Arnhem afslag 22 richting Amersfoort N226. Bij Woudenberg rotonde ¾ rond richting Zeist N224. Na 4km rechtsaf (kruising) de N227 richting Amersfoort na 600 m ¹) rechtsaf.

    ¹) Adres Van: Pannenkoekenhuis Bergzicht, Doornseweg 23, 3931 MH Woudenberg. Hier tegenover is de Treekerweg.

    Voor de start moet de naam, call of nl-nummer op de startkaart worden gezet.

    Aanmelden/inschrijven vanaf 12:30 uur, start tussen 13:00 – 13:30 uur, maximale looptijd/zoektijd 2,0 uur. Het te lopen traject is goed begaanbaar. Ook is het een jacht geschikt voor beginnende vossenjagers.
    Mensen die wel een ontvanger hebben, en deze eens willen proberen, helpen wij graag.

    Lopen mag alleen over paden en wegen. 

    Belangrijk om mee te nemen: een werkend 2-meterband ontvanger met goede batterij, liniaal en kompas mee brengen. Enkele ontvangers zijn beschikbaar voor wie geen ontvanger heeft. Voor de jagers is er na de vossenjacht koffie en thee. Tot ziens en een goede jacht, bij de radio-vossenjacht op zondag 10 november 2013.

    73,
    Maurice, Rob, Henny en Rient
    (Pa3hht, Pa0kel, , Pa3gxp)

    Doel: voor ieder een prettige jacht, voor beginner en ervaren jager!

    ☼☺Goed Radio-Vossenjacht weer is besteld!☺☼

    Het streven is om de door ons georganiseerde vossenjacht door te laten gaan.
    Echter er zijn weersomstandigheden waarbij je kunt stellen laat het nu maar overgaan.
    Enkele criteria die wij hanteren zijn:
    –      Indien de wind sterkte ≥ 9 Beaufort is.
    –      Bij hevige regen en sneeuw.
    –      Bij ijzel en ijzel voorspelling.
    –      Of een weer alarm is afgegeven met een advies van thuis te blijven.
    –      In alle niet genoemde gevallen bij twijfel eventueel mij bellen,

    telefoon 06 – 22515383 Rient – PA3GXP

    Doel: voor ieder een prettige jacht, voor beginner en ervaren jager!
    Ook voor die het organiseert, wij willen allen graag gezond weer thuis komen.