Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • SK Bert Taalman – PE1PQE

  Op 13 februari is overleden Bert Taalman PE1PQE op de leeftijd van 84 jaar.

  Bert was al meer als 40 jaar actief als zendamateur, eerst als piraat onder de roepletters PA0GZA   (Geen Zend Amateur) .

  In die tijd was hij regelmatig te horen terwijl hij zat te vissen in de omgeving van Baarn.

  Met de stuurgroep PI3PYR werd destijds in Zeist flink gebouwd aan een relaiszender. Een relaiszender die wij gedacht hadden om te plaatsen op de Piramide van Austerlitz, vandaar de naam PYR. Hoe anders kon het lopen!

  In de stuurgroep zaten een paar enthousiaste techneuten, zoals Ben Deiman, ex. PA0BMC; Henk de Koning, PA0HKZ; René v.d. Rijst, PA0RNI; Han Broere, PA0NOS; Hans Kleinbergen, PA0ERP en ondergetekende Cees de Vries, PA0VRC.

  Bert Taalman had van het initiatief gehoord en was van het begin af aan geïnteresseerd. Bert kreeg een flink aandeel in het project toen wij financiële ondersteuning nodig hadden, want alleen al voor de aanschaf van het koper voor de filters was een aardig bedrag nodig. Bert zei, daar ga ik voor zorgen en dat deed hij, elke week kwam hij met een zakje geld dat hij van zijn klanten had gekregen voor het “goede doel” Bert was verantwoordelijk voor het onderhoud van speelautomaten en net zoals hij bij ons een welkome gast was, was hij dat ook bij zijn klanten, die Bert graag wilden helpen. Hoe Bert dat ooit versierd heeft, is ons een raadsel omdat niemand eigenlijk de stuurgroep kende. Maar Bert had iets ontwapenends en hij ging er helemaal voor.

  Op een zekere avond kwam Bert glunderend binnenstappen en vertelde dat hij een toplocatie gevonden had en dat we daar de repeater neer mochten zetten, het was restaurant ’t Hoogt, boven op de Utrechtse heuvelrug in Soesterberg. Het volgende gesprek met de eigenaar verliep heel soepel en we kregen een mooie plek in het magazijn. Een mooiere start konden we ons haast niet indenken, maar……

  Van de zijde van de RCD bestond geen bezwaar tegen het plaatsen van de repeater op t’Hoogt, maar we moesten dan wel onze frequentie van R9 wijzigen in R0. Waarmee de ingang van de repeater op 145,00 mHz kwam te zitten. Dit was een politieke zet omdat veel amateurs in en rond Amsterdam en ook in Rotterdam deze frequentie als hun huisfrequentie gebruikten. Om de werking van de repeater zoveel mogelijk te verstoren, werden door hen allerlei min of min vernuftige bouwsels in de omgeving van de repeater verstopt, die allen een signaal op de ingang produceerden en zo de goede werking van de repeater verstoorden. Bert kon hier helemaal niet tegen, trok het zich erg aan en dit was dus geen prettige tijd voor hem. Gelukkig kon de stuurgroep altijd de stoorzenders weer opsporen en zo kwam er eindelijk rust in de tent.

  ’t Hoogt zou een ontmoetingsplek worden voor veel mobiele radio zendamateurs, waar Bert ook regelmatig te vinden was.

  Later heeft Bert toch kans gezien het zendexamen te halen en heeft uiteindelijk de roepletters PE1PQE gekregen.

  Ook was hij lid van het afdelings bestuur van de VRZA het Gooi.

  Bert was regelmatig te horen op allerlei netjes in de amateurbanden zoals het vakantie net, het Nederlandstalig amateurnet maar ook op veel repeaters.

  Ook kwam hij regelmatig op de afdelings avonden van onze afdeling.

  Bert worstelde al een tijd met zijn gezondheid maar was desondanks toch wel hier en daar te horen op de amateur banden.

  We missen in Bert een radioamateur in hart en nieren en dan één die het hart precies op de goede plaats had.

  Vaarwel “PA0GZA”en PE1PQE.

  Namens Radio Club Het Gooi:
  Peer Touber PA2PBT
  Martin van Spriel PA4MS

  Namens de stuurgroep PI4PYR:
  Cees de Vries PA0VRC lid

  Namens de VRZA het Gooi:
  Maarten de Boer PA4MDB

 • Beeld en Geluid op zondag: Radiopionier Hanso Idzerda

  Zondagochtend College: Radiopionier Hanso Idzerda

  5 maart 2017, 10.30 – 12.00 uur, toegang: €7,50

  Bijna 100 jaar geleden krijgt een koppige Fries het voor elkaar: voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis zijn muziek en spraak te horen in de ether. Deze spectaculaire experimenten van ingenieur Hans Idzerda en Philips leiden in 1919 tot de eerste radio-omroepuitzending. 

  Mediahistoricus Huub Wijfjes en collectiespecialist Carlien Booij vertellen tijdens dit Zondagochtendcollege het verhaal van ingenieur Hans Idzerda. Wie was deze opmerkelijke man en wat waren zijn drijfveren? Hoe kan het dat juist in Nederland in de roerige tijd rondom twee Wereldoorlogen de radio tot bloei komt? Idzerda kluistert luisteraars aan de radio in Nederland en Engeland, maar is hij echt de eerste internationale pionier, of zijn er anderen die deze claim kunnen leggen?  

  Collectiespecialist Pieter Bakker verklaart de werking van Idzerda’s originele PCGG-zender, de oudste FM-zender ter wereld uit de collectie van Beeld en Geluid. Er zijn prachtige objecten uit de studio en fabriek van Idzerda te zien en u krijgt een virtuele rondleiding door de online expositie over Idzerda op Google Arts & Culture, die Beeld en Geluid in samenwerking met Google ontwikkeld heeft (zie: https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/partner/the-netherlands-institute-for-sound-and-vision).

  U wordt om 10.00 uur ontvangen met een kopje koffie of thee (inbegrepen bij de entreeprijs), waarna het zaalprogramma om 10.30 uur van start gaat. Via deze pagina kunt u kaarten voor de bijeenkomst bestellen: http://www.beeldengeluid.nl/agenda/201702/beeld-en-geluid-op-zondag-radiopionier-hans-idzerda.

  Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum

  Postbus 1060, 1200 BB, Hilversum
  www.beeldengeluid.nl

   

 • 14 maart – Extra verkoping van voorraden

  Onze magazijnen lopen over van de goed bruikbare materialen.
  Help ons ruimte te maken zodat we nieuwe kasten kunnen plaatsen en de clubkas weer kunnen aanvullen.
  Ook op de reguliere clubavonden kan er in de voorraden geneusd worden en je kan voor een koopje met iets leuks naar huis gaan.

 • VRZA afd ‘t Gooi – Jaarlijkse ledenvergadering

  Op een dinsdagavond na 14 maart wordt de jaarlijkse ledenvergadering gehouden van de
  VRZA afd. ‘t Gooi.
  De exacte datum wordt nog bekend gemaakt.
  De vergadering begint om 20.00 uur.
  Locatie: Franciscusweg 18, 1216 SK te Hilversum.

   

 • 12 februari – 80m Spoednikjacht Amersfoort

  Datum:           zondag 12 feb 2017
  Aanmelden:   12:30u
  Start:               13:00u
  Duur:              120 min

  All weather foxhunting

  Amersfoortse vossenjachten

  Wie het vooral leuk vindt om van de frisse lucht te genieten, is in Amersfoort aan het juiste adres. De jachten worden gehouden op het Landgoed Den Treek-Henschoten1. Het terrein is vrijwel vlak en het traject gaat altijd over bestaande paden. U mag maximaal 5 meter van het pad af. De Amersfoortse vossenjachten zijn bijzonder geschikt voor beginnende jagers, terwijl ervaren jagers zich nog steeds kunnen laten verrassen. Ons doel is om eenvoudige vossenjachten te organiseren, waarbij het niet zozeer aankomt op snelheid, maar eerder op peilvaardigheid.

  Enkele ontvangers zijn beschikbaar voor degene die zelf geen ontvanger heeft.

  All weather foxhunting: bij twijfel bellen: 06–53716002 Maurice PA3HHT

  73”

  Henny, Rient, Rob en Maurice
  PA3GXP, PA0KEL en PA3HHT